Обладнання для лабораторій

Ми пропонуємо найкраще обладнання. Новітні технології - це невід'ємна частина лабораторних приладів вироблених нашою компанією.

Детальніше
Зображення - лабораторне обладнання

Визначення якості зерна та зернових продуктів

Визначення якості зерна та зернових | ФОП Ключкін А.І."
Якість зерна, що надходить на переробні підприємства, хлібоприймальні та склади, визначається за допомогою аналізу різноманітних характеристик. Аналіз якості зерна є невід’ємною частиною сільського господарства, оскільки від цього залежить якість борошна та, відповідно, харчових продуктів. Запах, колір, смак, засміченість, вологість і ступінь зараження шкідниками – це лише деякі з показників, які слід враховувати під час оцінки якості зерна. Визначення якості зерна відбувається в лабораторіях, які використовують лабораторне обладнання. Ключовим аспектом результатів, є використання саме надійного та якісного оснащення, яке можна купити у перевіреного виробника та постачальника ФОП Ключкін А.І.

Визначення якості зерна – головні показники

Державні стандарти та критерії допомагають оцінити якість зерна. До обов’язкових критеріїв відносять:
  • Скловидність. Даний показник показує ступінь прозорості зерна. Чим менше домішок і бруду, тим краща скловидність. Відповідно і якість зернової культури та подальших продуктів буде на найвищому рівні.
  • Якість і кількість сирої клейковини. Клейковина впливає на властивості тіста при випіканні хліба. Тому цей критерій є надважливим для виготовлення борошна високої якості.
  • Відсоток змісту дрібного зерна. Відображає частку зерен малого розміру у взірці. Збільшення цього показника може вказувати на проблеми з дозріванням або врожаєм. Даний відсоток варіюється в залежності від виду зернової культури, але середнє значення складає 10%.
  • Об’ємна маса. Вимірюється масою певного об’єму зерна. Висока об’ємна маса свідчить про хорошу наповнюваність зерна.
  • Розмір досліджуваного зразка. Визначається для оцінки стабільності результатів аналізу.
  • Плівчастість. Вказує на наявність або відсутність плівчастого матеріалу на зерні.
  • Відсоток змісту в круп’яних культурах ядра. Специфічний критерій для різних видів зернових культур.
Важливо враховувати, що конкретні стандарти можуть визначатися законодавством регіону чи країни, а також вимогами споживачів та виробників.

На які показники ще варто звернути увагу?

Описані вище критерії є обов’язковими при перевірці, але важливо також звернути увагу і на додаткові показники та критерії, для того, щоб отримати якісний продукт та мати змогу його продавати. Хімічний склад початкового зерна  може різнитися в залежності від виду зернової культури. До загального хімічного складу початкового зерна відносять перевірку вологості, білку, жирів, вуглеводів, волокон, вітамінів, амінокислот та мінералів. Обов’язково також варто приділити увагу активності ферментів. Основні ферменти, які зазвичай аналізують у зерні, включають амілазу (яка розщеплює крохмаль на цукри), протеазу (яка розщеплює білки) та ліпазу (яка розщеплює жири). Активність цих ферментів може варіюватися в залежності від виду культури та конкретних умов вирощування. Мікробіологічний аналіз зерна включає в себе визначення кількості та видів мікроорганізмів, які можуть бути присутні в зерні. Це важливий аспект для забезпечення якості та безпеки харчових продуктів, оскільки певні мікроорганізми можуть впливати на зберігання, обробку та безпечність зерна та продуктів, виготовлених з нього. Як висновок, можна сказати, що використання зерноочищувального обладнання є дуже важливим етапом. Адже від якості зерна буде залежати і якість харчових продукти, які споживає людина. Для замовлення якісного лабораторного обладнання телефонуйте за номерами вказаними на сайті.

Приєднуйтесь до нас у Facebook

Отримайте безкоштовну консультацію